Katsastajan käsikirja

Motopediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Katsastajan käsikirja

Katsastajan käsikirja pdf tiedostona Tiedosto:KatsastajankasikirjaVersio20-1-.pdf

1.0 Sisällysluettelo

2. KÄSIKIRJAN TARKOITUS, SISÄLLÖNKUVAUS JA KÄYTTÖOHJE

2.1 JOHDANTO Katsastajan Käsikirja on tarkoitettu apuvälineeksi rekisteröinti- ja muutoskatsastuksia suorittaville katsastajille.

Katsastajan Käsikirjassa on esitetty keskeisin perustieto katsastustehtävien suorittamiseksi.

Katsastajan Käsikirjaa päivitetään tarpeen mukaan. Sisältöön liittyvät toiveet ja parannusehdotukset ovat tervetulleita.

Ajoneuvohallintokeskus (AKE) ylläpitää Katsastajan käsikirjaa parantaakseen henkilökuntansa ja sidosryhmiensä mahdollisuuksia pysyä selvillä sekä nykyisistä että aiemmin voimassa olleista määräyksistä.

Käsikirja saattaa sisältää virheitä eikä sisältö välttämättä ole täysin kattavaa tai ajantasaista. AKE ei vastaa käsikirjan mahdollisesti sisältämistä virheistä tai puutteellisuuksista tai käsikirjan sisältämien tietojen käytöstä tai tulkinnasta aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista.


2.2 KÄSIKIRJAN KÄYTTÖ

Määräykset nimikkeittäin ja ajoneuvoluokittain kerrotaan voimaantulopäivämäärien määräämässä järjestyksessä, vanhimmasta uusimpaan. Käsikirjan käytössä huomioitavia asioita:

- suoritettuihin rakenne- ym. muutoksiin sovelletaan katsastushetkellä voimassaolevia määräyksiä.

- vanhan aiemmin hyväksytyn varusteen tai laitteen saa korvata uusien määräysten mukaisilla.

- luetaan voimaantulojen asiasisältö kokonaisuutena, koska yleensä vain muuttunut tieto merkitty voimaantulopäivän kohdalle.

- määräysten tarkkaa sisältöä ei yleensä ole merkitty, ainoastaan pääkohdat pl. määräykset, joiden asiasisältö on lyhyt ja selkeä tai vaikeasti haettavissa.

- varmistettava, että lukeminen tapahtuu oikeaa ajoneuvoluokkaa koskevalta sivulta ja samalla huomioitava mm. tyyppihyväksyntä- ja käyttöönottoajankohta, tullivalvonnasta luovutuspäivä jne.


Esimerkki 1. Muuttotavarana maahantuodun henkilöauton melun sallittu arvo on selvitettävä. Auto on otettu käyttöön vuonna 1984.

- todetaan ohjeista, että ns. muuttoautoihin melun osalta sovelletaan ajoneuvon ensimmäisenä käyttöönottoajankohtana voimassa olleita määräyksiä.

- siirrytään kohtaan "D2 pakoputkisto" jolloin todetaan, että vuoden 1984 aikana ei ole mitään autoja koskevia merkintöjä. On siis mentävä aikaisempien päivämäärien suuntaan, jolloin todetaan, että ensimmäinen autoa koskeva merkintä on 1.1.1981 kohdalla, josta luettavissa suoraan, että ko. autoa koskeva meluraja on 82 dB.


Esimerkki 2. Tuleeko vuonna 1958 käyttöön otetussa kaksipyöräisessä moottoripyörässä olla jarruvalo? Siirrytään Katsastajan käsikirjan kohtaan "jarruvalo" ko. ajoneuvoluokan sivulle, josta todetaan, että

- ensimmäinen maininta pakollisesta jarruvalosta on 1.12.1957 kohdalla, mutta se koskee sivuvaunullista ja kolmipyöräistä moottoripyörää.

- seuraava moottoripyörän jarruvaloa koskeva muutos on 1.7.1967 kohdalla, mutta vaatimus koskee ko. päivämäärän jälkeen käyttöön otettuja moottoripyöriä.

Voidaan vastata, että vuonna 1958 käyttöön otetussa kaksipyöräisessä moottoripyörässä ei jarruvalo ole pakollinen.


Vastaus ei aina löydy suoraan käsikirjasta, vaan viitteen avulla haetaan oikea säädös esimerkiksi Finlexistä [1].