Rakentelutyylejä

Motopediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Moottoripyörien, varsinkin Harley-Davisonin rakenteluun liittyy erilaisia tyylisuuntia. Bikerit ympäri mailman ovat pyrkineet rakentamaan pyöristään henkilökohtaisempia ja oman mieltymyksen mukaisesti, joko poistamalla ja muuttamalla osia taikka lisäämällä niitä. Useinkaan tyylisuunnat eivät ole täysin yksiselitteisiä ja eri tyylisuuntia yhdistellään, toisinaan onnistuneesti, toisinaan vähemmän onnistuneesti. Koko ajan keksitään uutta.

Jossain pyörässä saattaa olla huippuhienoja yksityiskohtia, mutta kokonaisuus esim mittasuhteissa ei olekaan onnistunut. Toisaalta hyvinkin yksinkertainen ja ei loppuun saakka viimeistelty laite saattaa olla kokonaisuutena mainio.

Bobber

Alkuun riisuttiin pyörästä mm. jousen varassa ollut satula joka laitettiin kiinni suoraan (tai lyhyillä jousilla) runkoon ja pyörästä ja ajoasennosta saatiin matalampi. Yleensä kevennetty, lyhyempi pyörä jossa, voi olla mm. vakiota korkeampi ohjaustanko (apehanger) taikka nykyisin hyvin suosittu Z-bar eli "Texas-stonga". Turhat osat riisuttu pois. Tyypillisesti takalokasuoja on vakiota lyhyempi, bobattu. Tähän tyylisuuntaan yhdistetään usein mattamaali ja sanat "Old Skool" taikka metal-flake maalaukset. Takanaistujan selkänoja eli sissy bar nousi korkealle, usein pyörän korkeimmaksi kohdaksi.

"Bobber" nimitys on iskostunut suomalaisten harrastajien sanastoon jo 70-80-luvun vaihteessa.

Shovelbobber.jpg

Wla1942bobber.jpg

Chopper

Chop = leikata, Chopper = kirves, suomeksi Kopteri Alunperin Chopper tarkoitti pyörää jota oli chopattu, turhia osia poistettu, lokasuojia lyhennetty/kevennetty.

60-luvulla pyöriin alkoi ilmestyä eri keuloja, varsinkin XA Springer oli rakentelijiden suosiossa koska se oli vakiota 2" pidempi. 60-luvun lopulla elokuva Easy Rider toi kaiken kansan tietoisuuteen pitkät keulat.

Easy-rider.jpg Ajan patinaa...

Pannukopteri.jpg

Juban chopperi 70-luvun alusta. Juban chopperin valot.jpg

Custom

Voidaan kirjoittaa myös Kustom. Custom pyörät ovat vakiopyörästä muutettuja, monesti vakiomittaisia akseliväliltään. Pyörään on laitettu paljon Billet-osia.

Myös "Bolt-on" osilla muokattuja pyöriä kutsutaan monesti Custom-pyöriksi.


Dresser

Matkamallisesta pyörästä rakennettu. Myös nimi "Bagger" eli Laukkupyörä on tämän tyylisuunnan nimitys. Dresserillä tarkoitetaan enemmän lisäkoristeltua pyörää ylimääräisine valinee ja koristeineen. Baggereissa puolestaan mennään jo tyylirajojenkin yli, perustana rakentelulle laukkupyörä.


Low Rider

Matala, pitkärunkoinen rakentelutyyli. Oli varsinkin 70/80-lukujen vaihteessa muodissa.

Cafe Racer

Kahvilakilpurit. Englannissa 50-luvulla alkanut rakentelutyyli, missä jäljiteltiin puhtaita ratapyöriä katulaillisina. Cafe Racer nimitys tulee siitä kun nuoret huimapäät viihdyttivät itseään ja muita laittamalla kolikon kahvilan Jukeboxiin, valitsemalla kappaleen ja ajamalla määrätyn reitin ympäri koettaen ehtiä takaisin ennen lkappaleen loppumista. Ton Up = 100 mph Ace Cafe Lontoossa on nykyisinkin kahvilakilpureiden ja pärinäpoikien kokoontumispaikkana.

Caferacer.net

Board track

Board track tyylisiä pyöriä on tullu vuosituhannen vaihteen jälkeen näkyviin enemmän ja enemmän eri alan tapahtumissa ja kilpailuissa. Kyseessä on pyörä tyyli joka jäljittelee 1900 luvun alussa olevaa kilvanajolaitetta. Kyseisissä pyörissä on korkeat ja kapeahkot renkaat edessä ja takana, yleisesti jäykkä runko sekä polkupyörämainen satula, myös ohjaustanko on jyrkästi alaspäin taipuva jotta mahdollisiman aerodynaaminen kilvanajoasento saadaan aikeiseksi. Onneksi esikuvistaan poiketen board track tyylisissä pyörissä on nykyään jarrut.

Rat bike

Pyörän ulkonäköön kuuluvat ruoste, lommot, tarkoituksellisen huonon näköiset korjaukset ja kromiosien puuttuminen. Tekniikaltaan kuitenkin pyörät ovat yleensä hyvässä kunnossa.

RiitanXLH.jpg

Entisöinti

Entisöinti pitää sisällään sekä konservoinnin että restauroinnin. Tässä tarvitsee aina muistaa totuus: pyörä on alkuperäinen vain yhden kerran, entisöinti tarkemmin restaurointi voidaan tehdä useita kertoja.


  • Konservointi tarkoittaa, yleensä vanhan esineen käsittelemistä niin, että sen säilyminen turvataan.
  • Restaurointi tarkoittaa sitä jos vanha esine halutaan saattaa alkuperäiseen kuntoon. Alkuperäisiä osia voidaan vaihtaa ja pinnoituksia voidaan korvata alkuperäistä vastaavaksi.