etujarru menee itsestään lukkoon

Runko, jousitus, keula, renkaat, vanteet, jarrut, peltiosat, satulat

Valvojat: Pertti, pressa

korpraali
Viestit: 33
Liittynyt: 18:54 30.05.2005.
Viesti:

etujarru menee itsestään lukkoon

Viesti Kirjoittaja korpraali » 02:14 01.06.2010.

elikkä lämpimällä kelillä moottoritie nopeudella etujarrut menevät yhtäkkiä päälle eli muodostuu painetta systeemiin joka tekee äkkijarrutuksen ja matka katkeaa tien laitaan,kahva ei liiku milliäkään eikä pyöräkään..ekalla kerralla avasin jarrunestesäiliön kannen jolloin nestettä pursui jonkin verran yli ja paine hellitti jolloin jarrut aukesivat...tänään samat olosuhteet ja taas motarin laitaan ihmettelemään..nyt piti avata banjopulttia josta nestettä suihkusi paineella päin naamaa ja jarrut aukesivat taas..lueskelin vastaavanlaisia juttuja ja syy ilmeisesti dot 4 neste?
jarrut jouduttiin ilmaamaan kun piti satula ottaa irti katkenneen ilmausruuvin takia,samalla palat vaihdoin talvella,jarrujen ilmaus olikin sitten paskamaista hommaa..lopulta sellasella alipainehärvelillä saatiin tavara liikkeelle,aluksi tuli mustaa mutaa ja imua jatkettiin puolen jarrunestepullon verran että puhdistuisi röörit..ei ole tietoa mitä siellä on ollut aiemmin ja dot 4 puteleita oli saatavilla ja sitähän sinne sitten laitoin..revtechin jarruissa oli merkintä dot 5 jonka tietysti huomasin kun homma valmis..kuvittelisin että nesteet olisivat vaihtuneet kun reilu puoli putelia huuhteli röörejä...mistä se sen paineen sinne tekee kesken ajon?? jarruja ei käytetty puoleen tuntiin eikä mun mielestä laahaakkaan..takajarrulle samat manooverit tein ja pelannut loistavasti toistaiseksi...hiekkatiellä jos jumittaa näin niin metsään menee..alkoholi huuhteluko pitäisi tehdä putkistoon vai purkaa koko paska

make72
Viestit: 250
Liittynyt: 09:04 06.07.2008.
Paikkakunta: Oulu

Re: etujarru menee itsestään lukkoon

Viesti Kirjoittaja make72 » 05:44 01.06.2010.

Kamulla teki saman tuossa pariviikkoa sitten, ihmeteltiin samaa asiaa, mikähän tuon tekee?..piilokamera, maasäteilyä, uffomiehet vai neste.. :D

Avatar
smuige
Viestit: 5777
Liittynyt: 22:19 24.10.2002.
Paikkakunta: Stadi
Viesti:

Re: etujarru menee itsestään lukkoon

Viesti Kirjoittaja smuige » 08:06 01.06.2010.

Noista jarrunesteistä löytyy myös tuolta Motopediasta
http://www.hdcf.fi/wiki/index.php/Jarrunesteet" onclick="window.open(this.href);return false;

Täällä Sveitsissä kävi juuri yhdelle frendille chopperin etujarrun jumitus.
Ja syynä nimenomaan DOT4 ja DOT5 sekoittaminen, oli kiireessä/epähuomiossa laittanut DOT4 sinne DOT 5 sekaan. Ja heppu vielä tiesi tuosta ettei niitä saa sekoittaa keskenään.

Mikä sen jumituksen sitten aiheuttaa?
Tuo sekoitus saattaa jopa huonoimmassa tapauksessa tuhota tiivisteet, muuttaa ne sallaiseksi mämmiksi.
Sitten pääsylinterin mäntä ei palauta.
On kerrottu jopa tapauksista joissa pääsylinterin nestepinnan tarkistusluukku on sulanut... :roll:
Mutta miksi?

Siis huonoimmassa tapauksessa menee jarrusylintereiden tiivistekumit uusiksi, pelkkä järjestelmän huuhtelu ei auta.

Kertokaapas varma tieto mikä on hyvä/paras neste jarrujärjestelmän huuhteluun?

Kertauksena:
DOT3, DOT4 ja DOT5.1 (glygolipohjaisia) sekoittuvat keskenään,
DOT5 (silikonipohjainen)sekaan VAIN DOT5 jarrunestettä.

Ja EI, DOT5.1 ja DOT5 eivät ole samanlaisia, toisiinsa sekoittuvia jarrunesteitä!
Seuraava Walkka Swap
Pääsiäisenä 2019

Av8
Viestit: 15
Liittynyt: 12:49 14.03.2010.

Re: etujarru menee itsestään lukkoon

Viesti Kirjoittaja Av8 » 08:17 01.06.2010.

Tuttu ilmiö täälläkinpäin.Syynä jotain paskaa sylinterissä /putkissa joka tukkii pienen paluureiän säiliössä.Reikä aukeaa jollai ohuella vaijerinsäikeellä tai vastaavalla , nuppineula ei sinne reikään sovi.Kannattaa purkaa koko sylinteri , putsata kunnolla ja muista laittaa mäntään kumivaseliinia asennuksessa.

Mulleteer
Viestit: 50
Liittynyt: 15:42 26.06.2009.
Paikkakunta: Espoo

Re: etujarru menee itsestään lukkoon

Viesti Kirjoittaja Mulleteer » 08:24 01.06.2010.

Muita tyypillisiä syitä äkkinäiselle jumitukselle.

Ilmaa jarruissa. Lämmetessään laajenee ja hankaa lisää, lopulta lukittuu.

Kenkien liukutapit tai jarrupalojen tapit likaiset, vaurioituneet tai muuten kuluneet. Sopivasti sattuu niin pala jää jumiin ja alkaa hangata.
-07 XL883R

Avatar
UrpoTJ
Viestit: 992
Liittynyt: 21:14 14.11.2010.
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: etujarru menee itsestään lukkoon

Viesti Kirjoittaja UrpoTJ » 07:54 01.08.2018.

Vanhaan ketjuun tapaus eiliseltä. 2008 Night Train ajettu 119.000 km. Tosin etujarru vaihdettu jo pari vuotta sitten PM:n 6 mäntäiseen. Samalla jarruletku teräspunosletkuun. Ei ABS. Jarrupalat ja jarrunesteet DOT4 vaihdettu keväällä ennen ajokautta.

Tänä kesänä 11.000 km toiminut oikein mainiosti. Tänään puolen päivän jälkeen yli 30 astetta lämmintä ja parisataa kilsaa takana, viimeinen 70 km vähän pienempää tietä että vähän ennen kurveja jarruteltiinkin. Etsiskelin Kankaanpää citystä ulospääsyä, siinäkin etujarrua tuli paljon käytettyä.

Huomasin siis Kankaanpäässä pyöriessäni, että etujarru selvästi laahasi. Kun lähti liikkeelle niin etupää vajosi silmin nähden ja pisti vastaan. Ei ollut kuitenkaan ihan jumissa. Kahvassa tuntui alussa tyhjää enemmän kuin ennen. Pysähdyin ja pidin 10 min tauon. Jarrulevy tuntui tosi kuumalta. (Ainahan se kyllä on kuuma ollut kun ajon jälkeen kokeilen, kai se sen verran hinkkaa.) Hetken tauon jälkeen tuntui jarru taas toimivan normaalisti.

Pidin puolen tunnin päästä pidemmän ruokatauon. (Leineperin ruukilla, oli ihan hyvä ruoka ja mielenkiintoinen paikka. MP-kokoontumisia kuulema keskiviikkoisin.) Sen jälkeen jarru taas toimi normaalisti seuraavan 150 km kotimatkan. Kahva toimii myös normaalisti. Missään ei näy vuotanutta jarrunestettä, kaikki paikat ovat ihan siistinä.

Vähän olen huolissani mutta mitähän tässä tekisi? Ei taida voida ihan helteenkään piikkiin pistää, vai?

Vastaa Viestiin