Kaasutin

Motopediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Kaasutin yleisesti

Kaasutin on polttomoottoreissa käytettävä laite, jolla säädetään polttonesteen ja ilman syöttöä moottorille tehokkaan ja puhtaan palamisen vaatimassa seossuhteessa.

Kaasutinrakenteita on lukematon määrä erilaisia. Yhteistä niille on, että polttoneste syötetään imukanavaan moottorin imun voimalla, toisin sanoen imukanavan paineen (alipaineen) ja kaasuttimen polttonestekammion (kohokammion) paineen välisen paine-eron avulla (Bernoullin laki). Kaasuttimien päätyypit ovat kiinteäkurkkuinen kaasutin ja muuttuvakurkkuinen eli vakioalipainekaasutin.

  • Kiinteäkurkkuinen kaasutin

Kiinteäkurkkuisia on pääasiassa käytössä kahta päätyyppiä läppämallisia (butterfly) sivuimu ja pystyimu.

  • Muuttuvakurkkuinen kaasutin

Muuttuvakurkkuisissa luistiohjattu suoravetoinen ja luistiohjattu alipainetoiminen (Constant Velocity = CV )

  • Kaasuttimen toiminta yleisesti

Perusasioita suuttimiin.

0 - 1/4 kaasu tyhjäkäyntisuutin, (Seosruuvi terävä piikkipäinen)

1/4 - 2/4 välialuesuutin, (yleensä pyörästä riippuen koko 42-50)

2/4 - 3/4 neulasuutin, (eri mallisia saatavana ja säätö prikoin tai uralukkoprikoin)

3/4 - 4/4 kaasulla käytssä pääsuuttin. (165-190)

Kiihdytyksessä lisäpotkut kiihdytyspumpulla.

Eli jos pitelet kahvaa puolessa välissä niin välialue tai neulasuutin.

Kaasukahvan kiertoliikkeen mittaa mittanauhalla ja merkkaa kaikki neljännespisteet (huom. monella pikku klappi ennen kuin luisti liikkuu kaasatissa (merkkaa mittauksen aloituspisteeksi se). Sitten ajaessa näkee missä asennossa kaasukahva ja mikä suutin käytössä. Suuttimen vaihtuessa toiseen rajapinnassa ajettaessa "räkimisilmiö" joskus vanhoissa (=väljissä) kaasuttimissa aiheuttaa nykimistä.

Suuttimet toimivat hieman toistensa päälle raja-alueilla.

Seosruuvi vaikuttaa 0 - 1/4 alueella. Tarkista että seosruuvi on ehjä ja sitä säädettäessä kaasuvaijerit eivät "kanna" eli läppä on kiinni.

Jos kaasuttimeen on vaihdettu ilmanputsari tai välissä paperitiiviste niin kannattaa tarkistaa että kiinnityslaippa tai tiiviste ei tuki "ilmareikiä" kaasarin etupinnasta.

Eri kaasutinmalleja

Bendix

Tässä kuva vanhemmissa malleissa (60-70-luku)käytössä olleesta Bendix kaasuttimesta, vanhemmissa ei ole kiihdytyspumppua. Kaasuttimessa on imusarja (rautapää sportster) paikoillaan, vanhenmpi Keihin kaasutin on hyvin paljon saman näköinen. Normaalisti ryyppy toimii vaijerilla/langalla.

Bendix2.JPG


(kiitokset/thanks Blake Perry)

Läppäkeihin

Säätöohjeet

Läppäkeihinin säätöohjeet


  • Tyhjäkäyntiseos.

Tulee kaasuttimen kurkkuun rungon yläosassa, läpän etupuolella näkyvästä pikkureiästä. Säädetään rungon yläosassa olevasta seosruuvista. (Jos ruuvi on edelleen plommin alla, poraa sen kanteen varovasti noin 2,5 mm reikä ja kampea plommi pois.) Kierrä seosruuvi varovasti pohjaan ja siitä noin kierros auki. Käynnistä kone, säädä tyhjäkäynti noin 1000 rpm tyhjäkäyntisäädöstä. Etsi seosruuvilla kohta, jossa kone käy suurimmilla kierroksilla, tuosta vielä ihan hieman aukipäin, jotta seos jää hieman rikkaammalle. Säädä tyhjäkäyntikierrokset kohdalleen tyhjäkäyntiruuvilla. Käynnin pitää olla tasainen. Aja kone normaaliin lämpöönsä ja toista säätö. Jos tyhjäkäynnin seosruuvi on vähemmän kuin 1/2 kierrosta auki, on välialueen suutin liian iso. Jos enemmän kuin 1 1/4 kierrosta, on suutin ehkä liian pieni.

  • Nopean tyhjäkäynnin säätö.

Tätä säätöä varten saattaa joutua irroittamaan rikastimen vaijerin ja ilmanputsarin jotta säätöön pääsee käsiksi (L78-80). Riippuu kaasuttimen mallista. Vaijeri (rautalankahan se on) sikäli irti, että rikastimen pitää olla ei kokonaan pois, vaan ensimmäisessä pykälässään ja tuota pykälää ei välttämättä tunne vaijerilla, vaan rikastin pitää kääntää suoraan kädellä kaasuttimen kyljestä. Tyhjäkäynti säädetään 1500 rpm nopean tyhjäkäynnin säädöllä. Rikastimessa on neljä asentoa, jotka tunnistaa ainakin silloin kun vaijeri on irti.

  • Välialueen suutin.

Välialueen suutin on kohokammiossa kumitulpan alla. Ilman tuota kumitulppaa kaasutin ei toimi, koska bensan pitää tulla valialueen suuttimelle pääsuuttimen kautta, ei suoraan. Jos tulppa puuttuu, on meno samanlaista kuin rikastin olisi päällä. Suuttimet on numeroitu 50, 60....88, 100, joka tarkoittaa että esim. 50 = 0,50 mm reikä. Bensansyötön kannalta kannattaa huomata, että 88 antaa yli kaksi kertaa enemmän soppaa koneelle kuin 60. Välialue määrää seoksen 1/8 – 1/4 kaasulla asennossaan. Rungon yläosassa, aivan kaasuläpän takana on neljä pientä reikää, jotka läpän asennosta riippuen pääsevät antamaan seosta imusarjaan. Jos kone nyt käy tyhjäkäyntiä nätisti, niin on ajon vuoro, kone lämpimänä, kaasu mainitulla alueella. Jos moottori epäröi kaasua annettaessa tai yskii kaasuttimeen, on välialueen suutin liian pieni. Jos kone savuttaa mustaa savua ja kulutus on suuri, suutin on liian iso. Vaihda ja tee kaikki tähänasti mainitut säädöt uudestaan. Kaupan olevien suuttimien kokoväli on joissain kohtaa aika suuri, joten voi olla, että sopiva löytyy vain avartamalla lähintä pienintä.

  • Pääsuutin.

Säätöä varten pitää valita paikka, jossa pystyy ajamaan koneen parhaan väännön alueella, yleensä 3500 – 4000 rpm, josta nopea kiihdytys kaasu täysin auki ja sitten nopeasti kaasu vähennetään 7/8 asentoonsa. Jos kone pyrkii edelleen kiihtymään, on pääsuutin liian pieni. Jos kone sensijaan epäröi hieman ennenkuin alkaa taas käymään nätisti, pääsuutin on liian suuri. Jos moottori sensijaan reagoi kaasun vähentämiseen oikein ja käy puhtaasti, suutinkoko on oikea. Tämä testi olisi hyvä toistaa toisenlaisissa keli/lämpö-olosuhteissa. Pääsuutinvalikoimakaan ei välttämättä ole täydellinen, joten saattaa joutua viilailemaan sopivammaksi. Suuttimia löytyy vain muutamaa kokoa, 165, 170, 175, 180 ja 188.


Keihin CV

Säätöohjeet

CV Kaasuttimen seoksen säätö.

Perussäätö

  • Välialuesuutin 42 - 45
  • Pääsuutin 165 - 175 (- 190)
  • Ilmaruuvi 2 1/2 kierrosta auki.

Ilmaruuvi (’idle mixter’)sijaitsee plommin alla kaasuttimen takana alapuolella. Huomioi että EVO BT vakio ilmanpuhdistimen kotelo voi kokonaan estää säätämisen tai tehdä sen erittäin vaikeaksi.


Säätö

  • Lämmitä kone huolellisesti normaaliin käyntilämpöön (vaikka ajamalla 10km lenkki).
  • Säädä tyhkäynti n.1000rpm. Tyhjäkäynnin säätö läpän asentoa muuttamalla. Ruuvi jousella kaasuvaijereiden kiinnityskappaleessa.
  • Käännä tyhjäkäynnin ilmaruuvia varovasti kiinni (myötäpäivään = laihemmalle) kunnes kone alkaa hyytymään.
  • Avaa ruuvia (vastapäivään = rikkaammalle) samalla laskien kääntämäsi kierrokset kunnes moottori hyytyy taas. (Välttämättä moottori ei hyydy auki käännettäessä.)
  • Käännä kiinnipäin (myötäpäivään) näiden ääripäiden puoliväliin.
  • Varman päälle pelatessa, ettei seos jää liian laihalle käännä puolivälistä varttikierros aukipäin (vastapäivään).
  • Jos ilmaruuvi on auki enemmän kuin 2 1/2 kerrosta on välialueen suutin on todennäköisesti liian pieni, jos taas ilmaruuvi on auki vajaan kierroksen on välialueen suutin liian iso.
  • Jos ilmaruuvin säätö vaikuttaa epämääräiseltä, irroita säätöruuvi ja tarkista että: suutimen kärki on terävä, O-rengas on ehjä, O-renkaan ja jousen välissä on prikka. Suuttimen reiässä ei ole vanhaa O-rengasta.


Tarkista/säädä tyhjäkäynti uudestaan n.1000 r/min. Anna pari kertaa kaasua ja totea, että tyhjäkäynti palaa säädetylle alueelle. Jos tyhjäkäynti ei palaa niin kierrä ilmaruuvia kerrallaan 1/8 -1/4 kierrosta aukipäin, kunnes tyhjäkäynti pysyy hyvänä.

Ulospäin eli rikkaalle ruuvatessa ei välttämättä hyydy. Silloin säätö niin, että niin kauan auki kun käynti paranee ja sitten 1/8 - 1/4 auki.

Jos ruuvia pitää kiertää enemmän kuin 2 3/4 auki, voi olla tarpeen vaihtaa tyhjäkäyntisuutin pykälää isompaan ja vastaavasti pienempään jos kierroksia vähemmän kuin 2 1/4 kierrosta.

Liian laiha seos aiheuttaa yskimistä kaasariin tai sitten kuumenemisongelmia - ylikuumeneminen puolestaan saattaa aiheuttaa detonointia mikä on erittäin haitallista, koska seos räjähtää liian aikaisin.

Testaus ajossa

Ajossa kokeillen eri vaihteilla kiihdyttelyä, alle 1500 r/min ei saisi poksautella kaasuttimeen.

Näin tapahtuessa välialueen suutin vaihdetaan suuremmaksi. Jos tämän vaihto-operaation jälkeen tulee mustaa savua pakoputkista, ilmaruuvia on syytä säätää 1/4 kierrosta kiinnipäin.

Jos heti tulee mustaa savua pakoputkista, vaihdetaan pienempi välialueen suutin ja uusi säätö.


Neulan säätö

Neulan alle tulevilla prikoilla tai säädettävällä neulalla saadaan välialueelta pääsuuttimelle vaihtoa juohevammaksi. Enemmän prikkoja (neula nousee ylöspäin) tarkoittaa rikkaampaa seosta. Vaihtoalue suunnilleen 2500 - 3000 r/min kohdalla. Sillä kierrosalueella pitäisi olla mahdollista hyvä kiihtyvyys ja tasainen kulku tasakaasulla. Jos moottorin käynti on nykivää ja heikko kiihtyvyys niin silloin neulaa säädetään ylöspäin.

Pääsuutin

Pääsuuttimen säätö tapahtuu 4- tai 5-vaihteella, kierrosalueella 3500 – 4000 - 4500 r/min ja tästä kaasu käännetään pohjaan, jonka jälkeen kahvaa löysätään 1/8 kierrosta takaisin jolloin pyörän ei tulisi juurikaan menettää nopeuttaan.

  • Jos vauhti kiihtyy edelleen, on pääsuutin silloin liian pieni.
  • Jos kone vastaa laiskasti kaasuun tai hyytyy 130 km/h kieppeillä, on pääsuutin liian suuri.

Tulppien värin lukeminen on myös tärkeää pääsuuttimen kokoa määriteltäessä. Tulppia lukiessa on tärkeää, että ajetaan uusilla tulpilla ensin vaikka 4-vaihteella (lähes) täydellä kaasulla koneen ollessa normaali käyntilämpöinen. Kone sammuksiin mahdollisimman pian niin ettei se pääse tyhjäkäynnille asti.

  • Tulpan posliiniosan tulee olla kevysti ruskea, valkoinen = laihalla, musta = rikkaalla.

Ryypyn käyttö. Kun kaasutin on säädetty, ryyppyä ei pitäisi tarvita käyttää jos kone on seissyt vähemmän kuin kaksi tuntia 20 asteen ulkolämmössä. Muutenkin rikastin pitäisi otaa pois päältä kokonaan mahdollisimman pian, viieistään noin puolen minuutin ajon jälkeen.



Kohon korkeus

Korkeutta säädetään taivuttamalla kohon "sormea" joka on neulaventtiiliin yhteydessä.


  • 1991 asti valkoinen pyöreä koho.

Pinnan säätömitta valkoiselle pyöreälle koholle on 0,690 - 0,730 tuumaa (17,5 -18,5 mm) mitattuna kaasuttimen rungon tiivistetasosta kohon yläkohtaan.

CV koho valk 1991 asti.jpg

  • 1992 eteenpäin musta litteä koho.

Pinnan säätömitta mustalle litteälle koholle on 0,413 - 0,453 tuumaa (10,5 -11,5 mm) mitattuna kaasuttimen rungon tiivistetasosta kohon yläpintaan kun kaasutin on käännetty 15° - 20° (asennossa koho roikkuu vapaana).

Väärä kallistuskulma antaa väärän tuloksen.

CV koho 92musta säätö.JPG

CV-kaasuttimen muutosohjeet

[1]

Osat ja nimitykset kuvan kanssa.



S&S Super E ja G

kaasuttimen säätö

Super G ja E

S&S SuperEG osat1.JPG S&S SuperEG osat2.JPG


1.varmista, että kaasutin on tehdassäädöissä:

  • A - Tyhjäkäynnin seoksen säätöruuvi [2] (pyöritetty kevyesti kiinni) auki 1 1/4 kiinniasennosta
  • B - Tyhjäkäynnin nopeuksen säätöruuvi [1], 1/2 kierrosta myötäpäivään lukitusasennosta
  • C - Kiihdytyspumpun säätöruuvi [3], kaksi kierrosta vastapäivään kiinniasennosta.

2. Käynnistä pyörä ja käytä käyntilämpötilaan/lämpimäksi.

3. Käännä tyhjäkäynnin nopeuden säätöruuvia [1] myötäpäivään kierrosten lisäämiseksi, vastapäivään vähentämiseksi. Säädä kierrokset välille 950-1050 kierrosta minuutissa.

4. Säädä tyhjäkäynnin seoksen säätöruuvia [2] hitaasti myötäpäivään kunnes moottori käy heikosti. Sitten käännä hitaasti ruuvia vastapäivään kunnes se käy tasaisesti - jos käännät liian paljon, moottori alkaa käydä huonosti.

5. Käännä tyhjäkäynnillä kiihdytyspumpun säätöruuvia [3] myötäpäivään kunnes se on kevyesti kiinni. Käännä kaasu auki - moottorin tulisi kangerrella. Käännä ruuvia vastapäivään 1/4 tai 1/2 kierrosta kerrallaan, kunnes moottori vastaa kaasun kääntämiseen tasaisesti ja nopeasti.

6. Aja moottoripyörällä vaihtelevilla kierrosluvuilla ja yritä sitten pitää tasainen 65-80 km/t (40-50 mph) nopeus. Jos moottori yskii ilmansuodattimessa, on seos laihalla. Jos paukahtelee putkissa tai nykii se voi tarkoittaa rikasta seosta.

S&S SuperEG osat3.JPG

7. Matalaa kierroslukua säädetään välialueen suuttimella [11]. Jos yskimistä tapahtuu alle noin 3000 kierroksen, välialueen suuttin [11] täytyy vaihtaa isompaan (rikkaampi seos) suuttimeen. Jos moottori on laiska tai ei käy tyhjäkäyntiä tasaisesti, vaihdetaan pienempi (laihempi seos) suutin. Säädä aina tyhjäkäynnin seosruuvi ja nopeusruuvi uudelleen tehtyäsi suutinmuutoksia.

8. Testataksesi pääsuuttimen [12] nosta nopeus kolmosvaihteella 80 km/t nopeudesta 110 km/t. Jos moottori iskee takaisin ja paukkuu kaasuttimeen, vaihda pääsuuttin kokoa .004" suurempaan. Jos moottori on voimaton eikä kiihdy, vaihda pääsuutin .004" pienempään.

9. Vuodesta 2004 lähtien S&S Shorty kaasuttimissa on säädettävä pääsuuttimen ilmasuutin [13]. Vaihtamalla suutin suurempaan saadaan hidastettua pääsuuttimen toimintaa, siksi tämä auttaa korkean nopeuden säätöä säädettäessä kohdassa 8 mainitulla tavalla. Tämä auttaa myös moottorin säätöä silloin kun pakoputket eivät ole optimaaliset huipputehoja varten.

10. HUOM: Drag tai suorat putket voivat vaikeuttaa optimaalisinta kaasuttimen toimintaa.

11. Jos S&S Teardrop-ilmanpuhdistaja korvataan korvikeosalla, poista kohokammion lisäilman plugi [14]. Älä koskaan käytä pelkkää kiihdytys-suppiloa kadulla ajettavassa moottoripyörässä! Aiheuttaa heikkoa kaasun vastaamista.

12. Varmistu että ylivuotoletku on kiinnitetty paikoilleen kohtaan [6] ja ohjattu moottorin takaosaan.


1 - Idle Speed Screw
2 - Idle Mixture Screw
3 - Acceelerator Pump Adjusting Screw
4 - Enrichment Device
5 - Serial Number
6 - Overflow Tube Fitting
7 - Fuel Inlet
8 - Bowl Vent Hole
9 - Bowl Plug
10 - Accelerator Pump Pushrod
11 - Intermediate Jet
12 - Main Jet
13 - Main Jet Air Bleed
14 - Auxiliary Bowl Vent Plug

http://www.sscycle.com/modules/tuning/index.php

S&S SuperEG koho.JPG

S&S Two Throat ohjeet

Tuplakurkkukaasuttimen ohjeet pdf muodossa

http://www.sscycle.com/uploads/instructions/51-1010.pdf


Korjaussarjojen ja osien numeroita:

  • 11-2290 Bowl gasket - Kohokammion tiiviste
  • 11-2917 Master Rebuilt kit ->83 - Korjaussarja ennen -83 (haarukkamallinen neulavettiilin kiinnike)
  • 11-2919 Master Rebuilt kit 83-> - Korjaussarja -83 eteenpäin (sormilallinen neulaventtiilin kiinnike)
  • 11-2905 Body Rebuilt Kit - Korjaussarja
  • 11-2916 Accelerator Pump Rebuilt Kit - Kiihdytyspumpun korjaussarja
  • 11-2266 Bellow Seal - Kiihdytyspumpun suojakumi
  • 16-4316 Y Manifold Shoivel ->79 - Imusarja Shovel ->79
  • 17-0279 Air filter Foam - Ilmanputsari
  • Series 72 Main Jet .040 - .120 - Pääsuutin eri kokoja


  • 11-2904 Body rebuild kit
  • 11-2910 Master rebuilt kit

Body kittiin kuuluu:

Akseli, läpät, läppien ruuvit, kohokammion ja imusarjan tiivisteet, palautusjousi, pari pientä O-rengasta.

Keskialueen "bensa" ja "ilma" suuttimet käypiä L malliin, pääsuuttimet käy muihinkin.

Mikuni

HSR Säätöhjeet

HSR kaasuttimen englanninkieliset säätöohjeet Mikunin omalta sivulta : [http://www.mikuni.com/pdf/hsr_tuningmanual_021003.p


Suuttimia ja perussäätöjä

Kaasareiden perussäätöjä (valmistajan suositukset):

Keihin CV: Vakio = pääsuutin 180, alap. suutin 42, seosruuvi 2 ½ kierrosta auki. Putket ja putsari vaihdettuna = pääsuutin 185-195, välialue 45-50 ja seosruuvi tarpeen mukaan.

Mikuni HSR 42: pääsuutin 160 (norm. välillä 150-180), alap.suutin 30 (normaalisti välillä 20-35), neulasuutin J8-8DDY01-96, seosruuvi 1-2 kierrosta auki

S&S Super E (Suluissa G:n suuttimet):

Seosruuvi 1-1½ kierrosta auki

Keskialueen (Intermediate jet) Suutin:

55-74" kuutiotuumaiset; sportti 883 .0265-.028 ja isommat .028-.0295 .

74-84" kuutiotuumaiset; Rautapää XL:t .0295-.032, muut .028-.031(super G .028-.031).

Pääsuutin (main jet):

55-74": 883, 900 ja 1000 .062-.068 ja muut .066-.072.

74-84": 74" 80" FL .066-.074 ja muut .068-.076 (super G .066-.076).


Lainattu Kimmo Sarasen julkisilta kotisivuilta